Większość rogali z makiem to maślane ciasto i chrupiąca skórka. Jeśli tak jak ja o wiele bardziej lubisz mięciutkie, puszyste bułki ten przepis stworzony jest dla Ciebie! Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami.
Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! 🙂 Jednym z kluczowych składników są ziemniaki, które sprawiają że rogale są puszyste i dłużej miękkie. Przepis jest wegański.




 

Składniki – ciasto (6 sztuk):

  • 400 g mąki
  • 50 ml oleju
  • 150 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków
  • 220 ml mleka roślinnego
  • 7 g drożdży instant (suszonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • kurkuma

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju
  • kurkuma
  • mak

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto daj do miski. Dodaj tyle kurkumy, aby kolor ciasta był dla Ciebie odpowiedni – im więcej, tym będzie bardziej żółte 🙂 Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 15 minut. Teraz ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Po tym czasie ciasto podsyp mąką i delikatnie wyrób. Następnie daj na stolnicę i rozwałkuj tak, aby powstał okrąg o grubości około 1 cm.
  3. Łyżkę mleka roślinnego, oleju i kurkumę wymieszaj. Tutaj również ilość kurkumy zależy od Twoich upodobań 🙂 Połową powstałej mieszaniny posmaruj wierzch rozwałkowanego ciasta. Teraz ciasto przekrój na 6 trójkątów. Każdy z nich zawiń do środka zaczynając od podstawy i uformuj rogale – dokładny sposób możesz zobaczyć na filmiku powyżej 🙂
  4. Rogale posmaruj pozostałą mieszaniną mleka, oleju i kurkumy, a następnie posyp makiem.
  5. Gotowe rogale przełóż na blaszkę do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika. Teraz nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz od tego momentu około 25 – 30 minut. Dzięki włożeniu do zimnego piekarnika ciasto pięknie urośnie 🙂

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube