Kiedy w mojej głowie pojawił się pomysł na zrobienie płatków do mleka, na początku wydawało się to niemożliwe. Jednak udało mi się uzyskać to, co chciałam! 🙂

Stworzyłam przepis na czekoladowe kulki. Dodałam również cynamon. Płatki nie są bardzo słodkie – dodałam minimalną ilość cukru, który możesz zamienić na inny słodzik (na przykład ksylitol). Zapraszam 🙂




 

Składniki (ok. 3 porcje):

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników wyrób ciasto – będzie dość twarde. Gotowe ciasto zawiń w foliowy woreczek i odczekaj 20 minut – dzięki temu łatwiej będzie Ci formować kulki.
  2. Po tym czasie uformuj kulki (odrywaj po troszkę ciasta). Możesz też uformować inne kształty – na przykład rozwałkować ciasto i pokroić na kwadraty (co będzie znacznie szybsze 😉 ).
  3. Gotowe płatki wyłóż na blachę do pieczenia (najlepiej tak, aby się nie dotykały) i piecz około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli zdecydujesz się na inne, większe kształty czas pieczenia wydłuży się.
  4. Upieczone płatki nie będą tak miękkie, jak te ze sklepu, jednak kiedy zalejesz je mlekiem po chwili stają się miękkie 🙂

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube