Ciemne muffinki z dżemem

Witajcie Kochani 🙂

Co zrobić kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego, ale nie mamy wielu składników oraz czasu? Myślę, że idealne będą te muffinki! Aby upiec wspomniane smakołyki wystarczy wymieszać składniki które raczej zawsze znajdziemy w domu. Babeczki są puszyste, miękkie i wilgotne. Bardzo pasuje do nich dżem, ale można również go pominąć, czy też do środka dać budyń lub czekoladę.


tabliczka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju (u mnie stopiony olej kokosowy)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao lub karobu
  • dżem

 

muf7

 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier, cynamon oraz kakao lub karob wymieszać w jednej misce.
  2. Do drugiej wlać olej, mleko, wodę oraz wbić jajko, całość wymieszać.
  3. Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodawać wymieszane suche składniki miksując lub mieszając na gładką masę.
  4. Ciasto wykładamy do foremek na muffinki – na 1/3 wysokości, następnie wykładamy dżem i ciasto do 2/3 wysokości.
  5. Muffinki pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube

 

muf1

 

« »

© 2017 Via Gusto. Theme by Anders Norén.