Przed Wami bardzo szybkie ciasto, które pewnie skradnie Wasze serca… 😀 Do ciasta dodałam zmielonych ziaren słonecznika – jest to bogate źródło witaminy E.

Bardzo ciekawy jest również krem – składa się z bardzo prostych składników i nie zawiera cukru 🙂 Bez problemu możecie wykorzystać go do tortu. Zapraszam!




 

Składniki (na formę 20 x 11 cm):

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 40 g zmielonych ziaren słonecznika
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 230 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka budyniu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Krem:

  • 100 g daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki ciepłego mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do formy. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (do „suchego patyczka”).
  2. Daktyle zalej gorącą wodą. Po 15 minutach odsącz je i zblenduj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami kremu.
  3. Ostudzone ciasto przełóż kremem. Częścią kremu możesz posmarować wierzch ciasta i posypać go prażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube