Osobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta z jabłkami. Ciasta te zawsze są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu, a później bardzo szybko znikają z talerza.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, którego składniki wystarczy wymieszać oraz migdałową kruszonkę. Zapraszam 🙂




KRUSZONKA – składniki:

  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki daj do miski i wyrób z nich ciasto na kruszonkę (ciasto powinno się rozpadać). Następnie włóż do lodówki.

CIASTO – składniki:

  • 100 g mąki (u mnie 50 g pszennej i 50 g orkiszowej)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka + cukier, cynamon, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodaj jogurt naturalny oraz jajka i całość zmiksuj na gładkie ciasto.
  2. Jabłka zetrzyj na tarce. Dodaj do nich cukier (jeśli jest konieczny), cynamon, sok z cytryny oraz bułkę tartą i wymieszaj.
  3. Ciasto wyłóż na formę (keksówka lub inna mniejsza forma). Na wierzch daj jabłka, a następnie pokrusz wcześniej przygotowaną schłodzoną kruszonką.
  4. Ciasto piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube