Próbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj!

Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto kruche, biszkopt, jabłka z galaretką (które ja połączyłam z pomelo), kajmak oraz polewę.

Zastanawiasz się dlaczego użyłam pomelo? Okazało się, że nie mam wystarczająco dużo jabłek, za to zobaczyłam gotowe do zjedzenia pomelo – postanowiłam zrobić eksperyment 🙂 Jeśli lubisz nowe smaki, warto abyś spróbował tego połączenia. Jednak oczywiście możesz użyć tylko jabłek. Możliwe, że nigdy nie miałeś okazji jeść pomelo – ma ono lekko gorzki smak, na wzór grejpfruta, który nie każdemu odpowiada.

Zapraszam Cię po przepis, który znajdziesz poniżej 🙂


Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Jabłka:

  • 1 kg jabłek (lub 1/2 kg jabłek i 1/2 kg pomelo)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 galaretki (u mnie truskawkowa)

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki kajmaku
  • czekolada lub polewa

 

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszy krok to przygotowanie kruchego ciasta. Do miski daj mąkę, cukier i masło (masło polecam zetrzeć na tarce). Składniki te siekaj nożem, a następnie dodaj jajko i całość zagnieć ręką, aby powstało zwarte ciasto. Możesz też użyć malaksera 🙂
    Gotowe ciasto daj do zamrażarki na 10 – 15 minut lub do lodówki na 30 minut.
    Teraz ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do pieczenia (36 x 25 cm). Piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Aby przygotować biszkopt białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Teraz dodawaj stopniowo cukier (cały czas ubijając), a następnie żółtka. Na koniec dodaj mąki (również stopniowo) – masę z mąką najlepiej mieszać już łyżką.
    Gotowe ciasto wylej na formę do pieczenia i piecz 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Jeśli lubisz smak pomelo możesz je pomieszać z jabłkami – obierz z białej skórki i pokrój w drobną kostkę. W sumie owoców ma być kilogram, ale ważne, aby jabłek było przynajmniej połowa 🙂 Jeśli natomiast nie przepadasz za smakiem pomelo lub akurat nie masz je pod ręką użyj samych jabłek.
    Owoce daj do garnka, dodaj też cukier. Całość obsmażaj przez około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Teraz owoce zdejmij z ognia, wsyp galaretki i energicznie wymieszaj.
  4. Na ostudzone kruche ciasto wyłóż letnie owoce z galaretką. Następnie daj biszkopt. Wierzch posmaruj kajmakiem. Całość możesz polać polewą lub roztopioną czekoladą.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube