Pewnie kojarzysz ciasto Rafaello robione na herbatnikach – bardzo szybkie i pyszne. W swojej szafce znalazłam macę (placki, które w składzie mają tylko mąkę i wodę, polecam razową macę z firmy Sonko 🙂 ), dzięki czemu wymyśliłam zdrową wersję tego ciasta! Lekko zmieniłam również krem – tak, aby całość była zdrowa i wegańska. Do kremu użyłam cukier, ale równie dobrze możesz zastąpić go zamiennikami 🙂 Gwarantuję, że całość niemalże nie odbiega od znanej wersji.

Zapraszam do obejrzenia przepisu 🙂




Składniki:

  • 8 placków macy
  • 300 ml mleka (roślinne)
  • 230 ml wody
  • 1 waniliowy lub śmietankowy budyń z cukrem (lub bez cukru dodając go tyle, ile napisane jest na opakowaniu)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
  • 100 g kokosu + kokos do posypania wierzchu ciasta
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotuj. W tym czasie wodę połącz z budyniem, cukrem wanilinowym i mąką jaglaną. Wymieszane składniki wlej do gotującego się mleka i całość mieszaj do momentu zagotowania.
  2. Gotowy budyń wymieszaj z kokosem i cukrem.
  3. Obok siebie ułóż dwa placki macy (najlepiej zobaczyć filmik), a na nie wyłóż 1/4 budyniowego kremu. Rozsmaruj go równomiernie i połóż na nim kolejne dwa placki macy, a następnie krem, Czynność powtarzaj, aby uzyskać 4 piętra ciasta – na wierzchu ma być krem, który posyp kokosem.
  4. Ciasto pozostaw na co najmniej 10 godzin, aby maca zmiękła. Najlepiej włóż go do lodówki.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube