Witajcie Kochani 🙂
Przepis na to ciasto wymyśliłam już pewien czas temu, jednak myślę, że warto się nim podzielić 🙂 Zrobiłam je z mąki gryczanej, więc dodatek w postaci bananów spowodował, że ciasto smakuje naprawdę pysznie. Oczywiście można zrobić je z każdej mąki, również dodatki są indywidualną sprawą, u mnie były to orzechy, jednak można dodać czekoladę, rodzynki, czy też żurawinę. Ciasto udekorowałam lukrem z brązowego cukru oraz soku z cytryny, a całość posypałam orzechami włoskimi. Mam nadzieję że ciasto marmurkowe przypadnie Wam do gustu, zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂




marma

 

Składniki:            

  • 300 g mąki (u mnie gryczana) + łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 dojrzałe banany
  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • 150 g stopionego masła lub oleju
  • karob lub kakao
  • kurkuma
  • orzechy, czekolada, rodzynki itp.

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka ubijamy z cukrem.
  2. Następnie dodajemy stopniowo olej (lub masło), następnie zblendowane banany.
  3. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem.
  4. Całość mieszamy z mąką, stopniowo ją dodając.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy kurkumę, a do drugiej karob lub kakao i orzechy, czy też inne bakalie.
  6. Ciasto wykładamy na blaszkę – na zmianę jasną i ciemną część.
  7. Pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 🙂

FacebookYouTube