Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje jesienią i zimą, już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Ciasto to najlepiej zrobić ze świeżych owoców, jednak również wyrośnie i będzie pyszne, jeśli użyjemy owoców mrożonych. Na wierzchu oczywiście nie może zabraknąć kruszonki! W przepisie użyłam mąki orkiszowej, jednak możesz ją zamienić na pszenną. Zapraszam 🙂




 

Składniki – ciasto:

  • 3, 5 szklanki mąki (u mnie orkiszowej, możesz też użyć innej)
  • 40 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru (150g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ok. 1kg świeżych lub mrożonych śliwek (możesz też użyć innych owoców, na przykład truskawek)

Składniki – kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 30 g kokosu

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokrusz i dodaj do nich 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i około 50 ml mleka (1/4 z całości) – składniki te odbierz ze składników na ciasto. Całość wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia drożdży (około 15 minut).
  2. W tym czasie jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Kiedy rozczyn wyrośnie dodaj go do mąki, całość wymieszaj. Następnie dodaj utarte jajka z cukrem – ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałe mleko, olej i szczyptę soli. Całość wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 15 – 20 minut.
  4. Następnie ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia – na około godzinę.
  5. Aby przygotować kruszonkę wszystkie składniki połącz ze sobą.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na formę do pieczenia. Na wierzchu poukładaj owoce (jeśli używasz mrożone, najlepiej wyciągnij je 2 godziny wcześniej z zamrażarki i podczas wykładania na ciasto lekko odciśnij z rozmrożonej wody).
  7. Na wierzch pokrusz kruszonkę. Ciasto włóż do zimnego piekarnika i wtedy go włącz (dzięki temu na pewno pięknie urośnie w nagrzewającym się piekarniku). Piecz około 50 – 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube