Mango to jeden z moich ulubionych owoców – słodkie, soczyste i ma piękny kolor. Na pewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z mango. Prezentuję Wam ciasto bez pieczenia z mango i kokosem na pysznym kakaowym spodzie! Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe 🙂
Ciasto z pulpą z mango
Do przepisu użyłam pulpę mango, która jest świetną alternatywą dla świeżego mango. Skład to jedynie mango, cukier i kwasek cytrynowy! Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil – tam znajdziesz pulpę, z której skorzystałam 🙂
Pulpę mango możesz wykorzystać też do wielu innych dań.
Link do pulpy mango – https://wesoil.pl/przetwory-owocowe/259-mango-pulpa-850g-4316734032061.html
Video-przepis na ciasto z pulpą z mango i kokosem
Przepis na ciasto kokos – mango z pulpą z mango
składniki
Spód:
- 150 g płatków jaglanych
- 60 g kokosu
- 200 g daktyli
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki pulpy mango
Część kokosowa:
- 500 ml mleczka kokosowego
- 70 g kokosu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 płaskie łyżeczki agar – agar + 50 ml ciepłej wody
Część mango:
- 700 g pulpy mango
- 2 płaskie łyżeczki agar – agar + 50 ml ciepłej wody
przygotowanie
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz je z wody. Do daktyli dodaj płatki jaglane, kokos, kakao i pulpę mango. Całość wymieszaj, a następnie ręcznie lub za pomocą ręcznego blendera wyrób lepką masę – tak, aby rozdrobnić daktyle. Gotową masą wylep spód formy.
- Mleczko kokosowe podgrzej. Agar wymieszaj z ciepłą wodą. Do ciepłego mleczka kokosowego dodaj kokos, olej kokosowy i agar rozmieszany z wodą. Całość gotuj około 5 minut co jakiś czas mieszając. Gotową masę wylej na spód ciasta i zostaw do stężenia (około 1 – 2 godziny, zależnie od temperatury).
- Aby przygotować część z mango agar – agar wymieszaj z ciepłą wodą. Pulpę mango podgrzej i dodaj do niej rozmieszany agar, Całość gotuj około 5 minut co jakiś czas mieszając, jak poprzednio. Kiedy będzie gotowe wylej na stężałą część z kokosem. Poczekaj, aby część z mango stężała i ciasto jest gotowe, chociaż najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy przez noc schłodzi się w lodówce 🙂
Sprawdź również inne przepisy na desery bez pieczenia – klik.