Mango to jeden z moich ulubionych owoców – słodkie, soczyste i ma piękny kolor. Na pewno wiele osób uważa tak samo i chętnie zjadłoby ciasto z mango. Prezentuję Wam ciasto bez pieczenia z mango i kokosem na pysznym kakaowym spodzie! Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe 🙂

Do przepisu użyłam pulpę mango, która jest świetną alternatywą dla świeżego mango. Skład to jedynie mango, cukier i kwasek cytrynowy! Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil – tam znajdziesz pulpę, z której skorzystałam 🙂
Pulpę mango możesz wykorzystać też do wielu innych dań.

Link do pulpy mango – https://wesoil.pl/przetwory-owocowe/259-mango-pulpa-850g-4316734032061.html

Spód:

  • 150 g płatków jaglanych
  • 60 g kokosu
  • 200 g daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki pulpy mango

Część kokosowa:

  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 70 g kokosu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki agar – agar + 50 ml ciepłej wody

Część mango:

  • 700 g pulpy mango
  • 2 płaskie łyżeczki agar – agar + 50 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz je z wody. Do daktyli dodaj płatki jaglane, kokos, kakao i pulpę mango. Całość wymieszaj, a następnie ręcznie lub za pomocą ręcznego blendera wyrób lepką masę – tak, aby rozdrobnić daktyle. Gotową masą wylep spód formy.
  2. Mleczko kokosowe podgrzej. Agar wymieszaj z ciepłą wodą. Do ciepłego mleczka kokosowego dodaj kokos, olej kokosowy i agar rozmieszany z wodą. Całość gotuj około 5 minut co jakiś czas mieszając. Gotową masę wylej na spód ciasta i zostaw do stężenia (około 1 – 2 godziny, zależnie od temperatury).
  3. Aby przygotować część z mango agar – agar wymieszaj z ciepłą wodą. Pulpę mango podgrzej i dodaj do niej rozmieszany agar, Całość gotuj około 5 minut co jakiś czas mieszając, jak poprzednio. Kiedy będzie gotowe wylej na stężałą część z kokosem. Poczekaj, aby część z mango stężała i ciasto jest gotowe, chociaż najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy przez noc schłodzi się w lodówce 🙂

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube