Lubisz ciastka pod każdą postacią? Na pewno spodoba Ci się ich dzisiejsza odsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem.

Zapraszam do obejrzenia przepisu 🙂




 

Składniki – ciastka:

  • 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g)
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g daktyli (namoczonych wcześniej przez 15 minut w gorącej wodzie)
  • 100 g płatków jaglanych (możesz też użyć innych płatków)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g kokosu
  • 50 ml oleju (1/4 szklanki)

Składniki – mus:

  • 100 g musu kokosowego (lub twardej części mleczka kokosowego)
  • 3 łyżki mleka (roślinnego)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego zmiksuj na gładką masę z dodatkiem mleka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do niej olej kokosowy i wymieszaj do rozpuszczenia. Czekoladę dodawaj partiami do musu kokosowego cały czas miksując. Gotowym kremem przełóż ciastka lub napełnij je za pomocą szprycy.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube