Zupy to zazwyczaj tanie i szybkie dania. Dodatkowo są one zdrowe. Właśnie taką zupę pragnę Wam dzisiaj przedstawić. Zupa krem z brokuła i pora nie potrzebuje zagęszczaczy – śmietany, czy też mąki – jest gęsta sama w sobie! Zapraszam do zapoznania się z przepisem i wypróbowania, jeśli przepis zainteresuje Cię 🙂




Składniki:

  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 1 por (ok. 250 g po obraniu)
  • 1 cebula
  • ok. 1,3 l wody
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, majeranek, tymianek, pietruszka
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Pora obierz z zielonych liści i drobno pokrój. Cebulę pokrój w kostkę. Cebulę i pora podsmaż na oliwie.
  2. Odkrój różyczki brokuła, a łodygę drobno pokrój.
  3. Do garna daj wodę, pokrojoną łodygę brokuła oraz pora z cebulą. Całość gotuj około 20 minut. Następnie dodaj różyczki i gotuj 10 – 15 minut. Teraz całość zblenduj.
  4. Zupę gotuj jeszcze przez około 5 minut, W międzyczasie dopraw.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube