Przepis na wegańską i bezglutenową wersję bloku czekoladowego planowałam już od dłuższego czasu. Główne składniki tego ciasta to mleko w proszku, kakao i herbatniki lub wafle. Potrzebowałam więc dobrej jakości wegańskiego mleka w proszku i bezglutenowych wafli. Do ciasta dodałam też trochę orzechów laskowych i rodzynek.
Składniki te znalazłam w sklepie bezglutenowym All 4 Celiac, z którego oferty również polecam Wam skorzystać 🙂 Myślę, że bardzo dużym ułatwieniem jest fakt, że wszystkie produkty możecie kupić w jednym sklepie.

W All 4 Celiac na pewno spodoba Wam się wiele produktów – mnie uwiodły dostępne tam przyprawy 🙂

   

Składniki (na formę 21 x 11,5 cm):

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka daj olej kokosowy i wodę. Całość podgrzej tak, aby olej roztopił się. Teraz dodaj cukier i ponownie podgrzej mieszając, do momentu roztopienia cukru. Następnie dodaj kakao i wymieszaj, Całość zostaw do lekkiego ostudzenia.
  2. W tym czasie wafle pokrusz na małe części.
  3. Do wcześniej przygotowanej masy dodaj posiekane orzechy laskowe, rodzynki i mleko w proszku. Następnie stopniowo dodawaj wafle, całość mieszając.
  4. Kiedy uzyskasz jednolitą masę przełóż ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstaw na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube

BLOK CZEKOLADOWY – wegański i bezglutenowy
Oceń ten post 🙂