Kruche kukurydziane ciasto, karmel orzechowo-daktylowy, banany, waniliowy krem budyniowy i migdały – właśnie tak przedstawia się dzisiejszy przepis 🙂 Inspirowałam się ciastem banoffee, jednak tak naprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu 😉

Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur.

Banany, jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu – w poprzednim przepisie na dyniowe ciasto również polecałam Wam ten sklep internetowy. Jakie produkty znajdziecie w Zielonym Sklepie? Przede wszystkim ekologiczne warzywa i owoce (z możliwością dostawy do domu!), jak i zdrową żywność oraz naturalne kosmetyki. Jestem pewna, że polubicie ten sklep 🙂

Link do sklepu: https://zielonysklep24.pl/

Do innych produktów, które użyłam w przepisie przejdziesz klikając w odpowiedni składnik.

 

 

Składniki (forma o śr. 24 cm):

Ciasto:

Karmel:

Krem:

Dodatkowo:

  • 2 banany
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na formę. Ciasto wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Ostudzone ciasto posmaruj karmelem – przygotuj go mieszając ze sobą masło orzechowe oraz syrop z daktyli. Jeśli Twoje masło orzechowe jest bardzo gęste, do całości dodaj trochę soku z cytryny lub mleka roślinnego.
  3. Na karmelu ułóż pokrojone w plastry banany.
  4. Aby przygotować budyniowy krem część mleka (ok. 100 ml) wymieszaj z budyniem, a pozostałą część zagotuj. Następnie dodaj do niej słodzik, mannę kokosową (mogą to być również wiórki kokosowe, najlepiej zblendowane/zmielone) oraz mleko wymieszane z budyniem, Całość zagotuj, przez cały czas mieszając. Gotowy krem wyłóż na banany.
  5. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Zostaw do wystygnięcia.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube