Kruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze są schłodzone. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka

Budyń:

  • syrop z jednej puszki ananasa VERA (około 250 ml syropu)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka

Dodatkowo:

  • 10 dag miękkiego masła
  • ananas w kawałkach lub plastrach w lekkim syropie VERA
  • morele połówki w lekkim syropie VERA
  • galaretka (wybrany smak)

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto – ze składników wyrabiamy zwarte ciasto. Schładzamy je przez 15 minut w lodówce. Następnie wylepiamy nim foremki. Spód nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy do zarumienienia – około 15 minut.
  2. Budyń – połowę syropu zagotowujemy. Drugą część mieszamy z pozostałymi składnikami i wlewamy do gotującego się syropu. Całość zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
  3. Miękkie masło ucieramy i partiami dodajemy do niego ostudzony budyń.
  4. Na spód babeczek dajemy kilka kawałków drobno pokrojonego ananasa. Następnie wykładamy masę budyniową. Babeczki dekorujemy wcześniej przygotowaną stężałą galaretką oraz pokrojonymi morelami.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube