Zawsze staram się stworzyć słodkości, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Myślę, że ten deser można do takich zaliczyć. Skład tarty to przede wszystkim ananas, banany, otręby oraz gorzka czekolada 🙂
Zapraszam do obejrzenia video przepisu 🙂




Składniki na spód:

  • 100 g otrąb (u mnie żytnie)
  • ok, 120 ml gorącej wody
  • 1 banan
  • 50 g kokosu

Składniki na mus:

  • 500 g obranego dojrzałego ananasa
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru (trzcinowy)

Dodatkowo:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Otręby zalej gorącą wodą, wymieszaj i zostaw na około 15 minut. Następnie dodaj do nich kokos oraz zblendowanego banana. Całość wymieszaj i powstałą masą wylep formę do tarty. Spód piecz około 10 – 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Aby przygotować mus połącz ze sobą zblendowanego ananasa oraz banana. Dodaj też kurkumę. Odbierz kilka łyżek i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część podgrzej. Następnie dodaj do niej część z mąką ziemniaczaną oraz cukier. Całość doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając.
  3. Mus wyłóż na upieczony spód.
  4. Czekoladą roztop w kąpieli wodnej, dodaj do niej olej kokosowy i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Czekoladę wylej na mus z ananasa.
  5. Tartę pozostaw do zastygnięcia czekolady.

Via Gusto życzy smacznego 🙂

Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂

FacebookYouTube